070 20 50 517 info@miqinbusiness.nl
Pensioenfondsen willen af van uitkeringsbelofte
Pensioenfondsen willen af van uitkeringsbelofte

Pensioenfondsen willen een alternatief voor het huidige systeem van toegezegde pensioenuitkeringen. Door de vergrijzing en de lage rente zijn beloftes over uitkeringen onmogelijk geworden, zegt de Pensioenfederatie, de koepel waar vrijwel alle pensioenfondsen bij zijn aangesloten.

De federatie onderzoekt nu een systeem waarbij iedereen een pot euro’s spaart voor zijn pensioen, maar wel verplicht allerlei risico’s samen deelt. Dat is een historische draai van de pensioenwereld, die jarenlang heeft gewerkt met toegezegde uitkeringen.

‘Niet meer uit te leggen’

‘We kunnen het huidige stelsel niet meer uitleggen’, zegt directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie in een gesprek met deze krant. ‘We werken met aanspraken, maar mensen willen gewoon weten hoeveel geld er voor hen opzij is gezet.’

Riemen doet zijn uitspraken op een moment dat pensioenfondsen massaal in een dekkingstekort zijn gekomen. Veel fondsen hadden hun buffers vorig jaar al zien wegsmelten door de lage rente, en in januari is daar een forse daling van aandelenkoersen wereldwijd bovenop gekomen. Volgens pensioenadviseur Aon is de gemiddelde dekkingsgraad gedaald van 102% eind vorig jaar naar 97% nu.

Korten

Daarmee zitten de fondsen weer op de crisisniveaus van 2012. Riemen sluit niet uit dat bij ongewijzigd beleid en een aanhoudend slecht beursklimaat meerdere pensioenfondsen vanaf 2017 de uitkeringen moeten korten. De vakcentrales FNV, CNV en VCP hebben in een brief aan het kabinet al gevraagd om het aanpassen van de zogeheten rekenrente, die doorslaggevend is bij het bepalen van de dekkingsgraad.

Bron: FD