070 20 50 517 info@miqinbusiness.nl
Pensioen gebruiken voor aflossen hypotheek niet mogelijk
Pensioen gebruiken voor aflossen hypotheek niet mogelijk

Het is voorlopig niet mogelijk het pensioen in te zetten voor het aflossen van hypotheekschuld. Daarbij zouden “aanzienlijke juridische risico’s” optreden, die met de huidige wetgeving niet zijn te voorkomen.

Dat blijkt woensdag uit een brief van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.

Klijnsma was een jaar geleden nog wel positief over het idee, maar onderzoek heeft laten zien dat het niet haalbaar is vanwege bestaande Nederlandse en Europese wetten.

Ze ziet met name risico’s rondom gelijke behandeling op grond van leeftijd. “Deze juridische risico’s zijn binnen het huidige wettelijke kader niet weg te nemen. Daarom acht het kabinet verdere vervolgstappen op dit moment niet opportuun”, schrijft Klijnsma.

Interessant

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat aflossing van de hypotheek met pensioengeld interessant kan zijn voor sommige groepen pensioendeelnemers en op langere termijn kan leiden tot een beperkte stijging van het aantal woningverkopen en een lichte toename van de huizenprijs. De woningschuld zou licht dalen.

“Het kabinet vindt de ideeën en inzichten over de inzet van pensioen voor de eigen woning die deze verkenning heeft opgeleverd interessant.” Daarom zal het kabinet de ideeën wel betrekken bij haar voorstellen voor een nieuw pensioenstelsel. Die voorstellen volgen dit najaar.

Keuzevrijheid

Het kabinet wil ook dat er meer keuzevrijheid moet komen in aanvullende pensioenen. Zo wordt er gedacht aan het afstemmen van de pensioeninleg en de pensioenuitkering op persoonlijke behoeften, zoals het kopen van een woning of het aflossen van een hypotheek.

“Hierbij moet steeds een balans worden gevonden tussen ruimte voor keuzemogelijkheden en collectief risico’s delen”, benadrukt de staatssecretaris.

Het onderzoek werd gedaan op verzoek van de SGP, na voorstellen door de RMU, de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), een christelijke vakorganisatie voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Het voorstel ging over mensen die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt.

Bron: NU