De dekkingsgraad van pensioenfondsen gaat omlaag, de pensioenpremies gaan omhoog, en het wordt lastiger voor fondsen om het pensioen op peil te houden. Dat zijn de gevolgen van het besluit van De Nederlandsche Bank (DNB) om de rekenrente waarmee pensioenfondsen hun vermogen berekenen, te veranderen.
Toezichthouder DNB heeft besloten dat de fondsen hun pensioenverplichtingen en -premies voortaan moeten berekenen aan de hand van een meer realistische rente. De vaste rekenrente wordt vanaf morgen vervangen door een rente die meebeweegt met de marktrente. Dat heeft meteen tot gevolg dat de rente omlaag gaat, van 4,2 naar 3,3 procent.
Zakken
Door de lagere rekenrente daalt ook de dekkingsgraad met gemiddeld 3 procent. Dat is eenvoudig gezegd hoeveel geld een fonds heeft om aan alle toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen.
Het gevolg is dat deelnemers meer pensioenpremie moeten gaan betalen. Volgens DNB zal de pensioenpremie 2 tot 6 procent stijgen. Bij pensioenfondsen met veel jonge deelnemers zal de dekkingsgraad harder zakken, dan bij een pensioenfonds met veel ouderen.
Door de lagere dekkingsgraad zullen volgens DNB een tiental pensioenfondsen door de minimaal vereiste dekkingsgraad van 105 procent zakken en met een herstelplan moeten komen om dat te repareren.
Jong en oud
DNB voert de nieuwe rekenrente in om op lange termijn meer zekerheid te creëren voor alle pensioendeelnemers: gepensioneerden en premiebetalers, jong en oud. Bij een te hoge rekenrente wordt er namelijk te veel pensioen uitgekeerd en te weinig premie betaald en dat wreekt zich in de toekomst.
Volgens DNB-bestuurder Frank Elderson was de oude rekenrente kunstmatig te hoog. “Pensioenfondsen rekenen zich rijk, waardoor er te veel geld wordt uitgegeven en te weinig geld binnenkomt en er voor jongeren onvoldoende geld in de pot overblijft.”
Door de financiële crisis en de extreem lage marktrente zijn veel pensioenfondsen de afgelopen jaren in de problemen gekomen. De nieuwe maatregel van DNB moet pensioenfondsen beter beschermen tegen heftige bewegingen op financiële markten.
Bron: NOS